Inauguracja Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027

Udostępnij za pomocą...

10 września 2024 r. w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej odbyła się konferencja inaugurująca Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ) współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

Konferencję otworzyła Pani Katarzyna Nowakowska, Podsekretarz Stanu, nadzorująca realizację Programu w MRPiPS jako Instytucji Zarządzającej FEPŻ. Gościem specjalnym był przedstawiciel Komisji Europejskiej, Pan Christoph Nerlich, kierujący działem ds. Polski, Czech i Słowacji w Dyrekcji Generalnej ds. Zatrudnienia, Spraw Społecznych i Włączenia Społecznego. Wiceminister Katarzyna Nowakowska skierowała szczególne podziękowania do przedstawicieli organizacji partnerskich na szczeblu ogólnopolskim, regionalnym i lokalnym, odpowiedzialnych za dystrybucję żywności w Programie, za zaangażowanie w niesienie pomocy człowiekowi w potrzebie, empatię i wytrwałość w codziennej, trudnej, ale satysfakcjonującej pracy, która przyczynia się do poprawy sytuacji osób dotkniętych ubóstwem.

Pan Christoph Nerlich wyraził uznanie dla efektywnego wykorzystania przez Polskę funduszy europejskich na przestrzeni 20 lat jej członkostwa w Unii Europejskiej, także w kontekście realizacji wcześniejszych programów żywnościowych – Programu „Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności Unii Europejskiej – PEAD” w latach 2004-2013 oraz Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – FEAD, którego wdrażanie trwało do końca 2023 r. Rocznie pomoc żywnościową w ramach PO PŻ otrzymywało średnio 1,3 mln osób, a blisko 150 tys. uczestniczyło w działaniach towarzyszących na rzecz włączenia społecznego, m.in. warsztatach kulinarnych, dietetycznych, niemarnowania żywności i ekonomicznych – zarządzania budżetem domowym.

Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 będzie realizowany do 2029 r. Łączny budżet Programu to ponad 583 mln EUR czyli ok. 2,6 mld zł. Środki te zostaną przeznaczone na zakup artykułów spożywczych, które trafią za pośrednictwem organizacji partnerskich w formie paczek lub posiłków do osób w trudnej sytuacji życiowej. Część środków otrzymają organizacje partnerskie na obsługę procesu dystrybucji, w tym na pokrycie kosztów transportu, magazynowania i administracji, a także na prowadzenie działań towarzyszących.

Działania towarzyszące w nowej odsłonie to bardziej zindywidualizowane wsparcie, różnorodność form i tematyki, m.in. doradztwo, pomoc psychologiczna, prawna, działania integracyjne, promujące zaangażowanie na rzecz społeczności lokalnej i wiele innych.

Zupełnie nowym elementem jest wsparcie organizacji partnerskich w dystrybucji żywności pochodzącej z darowizn – krótkoterminowej, ratowanej przed zmarnowaniem, która będzie stanowić istotne uzupełnienie żywności oferowanej odbiorcom w Programie, m.in. świeże warzywa i owoce.

Na realizację nowej operacji przeznaczonych zostanie łącznie ok. 82 mln zł.

Informujemy, że kolejny etap wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus, zaplanowany jest na okres luty – wrzesień 2025.

Celem programu jest udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących, wspierających ich włączenie społeczne. 

 

ODBIORCY POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ I DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH:

 

Z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające:

  1. kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693)
  2. kryterium dochodowe wynoszące:

– 2 676,50 PLN dla osoby samotnie gospodarującej 

– 2 180,95 PLN dla osoby w rodzinie.

 

Podstawą uzyskania pomocy w ramach realizacji Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027, jest skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej.

 

Informacje na temat pomocy udzielają przedstawiciele Parafialnego Zespołu Caritas.

 

W ramach programu każda osoba skierowana do pomocy żywnościowej może otrzymać BEZPŁATNIE min. ok. 30 kg artykułów spożywczych:

 

Produkty warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy, koncentrat pomidorowy, fasolka po bretońsku);

Olej rzepakowy, makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane;

Nabiał, konserwy mięsne i rybne (ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka wieprzowa – mielonka, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju);

Cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy, mleko UHT, kawa zbożowa rozpuszczalna;

 

Jeśli rodzina liczy np. 5 osób, to każda z tych osób otrzyma taki sam zestaw artykułów spożywczych.

 

Więcej informacji o działalności Banków Żywności oraz sposobie realizacji programu na stronie internetowej www.fepz.bankizywnosci.pl

Poniżej na zdjęciach jedna z dostaw żywności FEPŻ Podprogram 2024 dla podopiecznych PZC z parafii pw. Św. Urbana I, w Zielonej Górze.

W ramach Funduszu Europejskiego Pomocy Żywnościowej na początku sierpnia 2025 r. otrzymaliśmy ostatnią dostawę żywności dla 46. podopiecznych. Z magazynu Żywnościowego Diecezji w Ochli dostarczono do naszego kościoła 2075 kg artykułów wśród nich znalazły się: olej rzepakowy, mąka, cukier, mleko, konserwy mięsne, pasztet, miód, herbatniki, makaron, ser żółty, fasolka po bretońsku. Dzięki pomocy pracowników z Diecezji, żywność została przeniesiona z furgonu dostawczego pod magazynek PZC.

           Dziękujemy wszystkim za okazywaną życzliwość oraz bezpośrednie zaangażowanie w akcjach pomocowych. Zapraszamy chętnych do działania w PZC. Apelujemy do osób dorosłych i młodzieży, aby jako wolontariusze dołączyli do nas. Wolontariuszem może zostać każdy, kto ma w sobie pragnienie niesienia pomocy innym.

Informacja w pliku PDF:   kliknij tutaj


Udostępnij za pomocą...